Pages

Friday, September 2, 2011

En långrandig förklaring till kriterierna till filmanalysen

Godkänt

Eleven ser och förstår utdrag och hela filmer om romartiden och visar på samband och skillnader.
- Endast den första delen, understrukna av det här kriteriet är aktuellt för den här uppgiften. Vi har inte något att jämföra med ännu. Här får man leta på tecken till att gruppen har "förstått" utdraget eller om det finns något i analysen som visar på att man inte har gjort det. Kriteriet är dock uppfyllt om man kan säga att gruppen verkar ha förstått "det mesta" eller "det viktigaste" av klippet.

Eleven diskuterar innehåll, karaktärer och teman i filmerna och redovisar sina intryck i rapportform.
- Här ska gruppen ha använt sig av de filmanalysverktyg jag gick igenom med er för att diskutera innehåll och karaktärer. Gruppen måste inte ha använt alla verktygen, men tillräckligt många för att man ska kunna säga att innehåll och karaktärer diskuterats med hjälp av några olika verktyg. Tema är mer applicerbart på en film som helhet så det blir svårare att få med här. Att diskutera innebär här att man gör observationer som man sedan försöker  göra en tolkning av.
- Analysen måste vara presenterad i rapportform. Rapportens olika avdelningar ska finnas med och ska innehålla i stort sätt det de ska enligt de instruktioner jag gett. Observationerna ska huvudsakligen finnas i faktaredovisningsdelen, och slutsatserna i avslutningen. Språket kan innehålla en del felaktigheter, och stilen kan ibland ha lite väl personliga eller informella inslag. Språket får däremot inte innehålla så många fel att det upprepade gånger blir svårt att förstå gruppens mening eller avsikter, och stilen får inte i huvudsak bli talspråklig eller väldigt personlig eller informell.

Eleven gör observationer om filmernas form och drar utifrån dessa slutsatser om vilka effekter det får för tittaren.

- Gruppen måste (utöver innehållet och karaktärerna) ha gjort ett par observationer om HUR filmen är gjord, utifrån de verktyg ni fått, och gruppen måste ha dragit några slutsatser om vilka effekterna blir.

Väl godkänt

Eleven har uppfattat rapportformen väl och formulerar sina observationer och slutsatser på ett intresseväckande och övertygande sätt.
- om rapportformen är väl uppfattad, är språket i huvudsak korrekt och stilen är opersonlig och saklig, utan talspråkliga och informella inslag. Om observationerna och slutsatserna är intresseväckande och övertygande, blir man nyfiken, håller med om det som står där och blir övertygad om att slutsatsen gruppen kommit fram till verkligen stämmer.
Eleven analyserar och tolkar självständigt filmerna och använder sig av korrekta begrepp för filmanalys.
- den delen av kriteriet som säger att man ska tolka självständigt blir svår att få med i den här övningen eftersom ni har arbetat i grupp. Självständighet kan också märkas på så sätt att man kanske har gjort tolkningar och observationer som ingen annan sett, att man har kunnat tänka till på egen hand alltså. Detta kan ibland vara svårt att avgöra dock. I analysen använder man sig av de termer vi gått igenom och de används i huvudsak på rätt sätt.
Eleven reflekterar i sin slutsats över de samhälleliga och kulturella faktorer som påverkat hur filmen utformats.
Här avses ju inte romartiden, utan det år och det land t.ex. som filmen gjordes. Här är det lättare att göra observationer av detta slag om man valt en äldre film att analysera, så det är möjligt att här inte finns väldigt mycket att säga. För att detta kriterium för väl godkänt ska sägas vara uppfyllt får gruppen i alla fall ha gjort ett rimligt försök att göra någon observation och dra någon slutsats om detta.

Mycket väl godkänt

Eleven uppfattar underliggande budskap och olika innebörder i filmen.
- Det här kriteriet kommer ni att hitta i avslutningen om det innehållet finns på rätt ställe, och det kan också vara lättare att se budskap om man har sett en hel film och inte bara ett klipp. Men, det ska vara slutsatser och tolkningar som inte är direkt uppenbara (de filmar honom uppifrån för att han ska se liten ut) utan som krävt en del eftertanke och förståelse för hur filmare använder olika medel för att framkalla olika reaktioner hos tittaren.
- Att uppfatta olika innebörder innebär att man utifrån en observation kan göra flera olika troliga tolkningar och motivera dessa. Man kan alltså bedöma en aspekt av filmningen från flera olika synvinklar. Detta måste inte göras vid varje observation för att kriteriet ska anses vara uppfyllt, ett par tillfällen räcker. Slutsatserna ska också här hålla en viss kvalitet och inte vara för uppenbara (ex. man filmar honom uppifrån för att han ska se liten ut och för att man vill se ovandelen av hans huvud)
Elevens rapport om filmen är fyllig och nyanserad både vad gäller observationer och slutsatser.
- Att rapporten är fyllig innebär att man både observation- och avslutningsdelen är väl fyllda med observationer och tolkningar/slutsater. Det ska märkas att gruppen har försökt använda sig av alla de verktyg ni fått, och att man noggrant granskat filmklippet för att få ut så mycket som möjligt av det.
- Att rapporten är nyanserad kan innebära två saker, dels att gruppen har ett sådant ordförråd att man kan uttrycka precis vad man menat och sett i stället för grovt (ex. "himlen har en glödande orange färg. Glöden utgår från solen som stiger upp bakom bergen centralt i bild, och himlen blir sedan mörkare ju längre bort från solen man kommer" i stället för "himlen är orange"). Det kan också betyda att de slutsatser man drar är nyanserade/precisa i stället för grova/allmänna (ex. "man verkar ha filmat honom uppifrån för att han ska se liten ut, men samtidigt har han en väldigt stolt hållning, och tittar utmanade på oss underifrån och då verkar det som om avsikten har varit att man ska se att han är i underläge, men samtidigt inse att han är stark och kan anta utmaningen" i stället för "han har filmats uppifrån för att han ska se liten och svag ut")

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.