Pages

Thursday, January 19, 2012

Fredagen svenska

Om du satsar på G:

Repetera alla frågorna du svarade på igår, även de du kunde. Lägg till frågorna från powerpoint-presentationen och kolla att du kan svara på dem också. De är lika viktiga. Kolla med mig så att dina svar säkert är tillräckliga, om du är osäker.

Om du satsar på VG:

På släktträdet ska du iaktta alla de indoeuropeiska språken. Du måste kunna redogöra för hur de är släkt med varandra och vilket ursprung de har.

Du ska också kunna redogöra för grunddragen i hur de andra europeiska språken har påverkat svenskan. Detta kan delas upp som följer:

  • Titta på de olika svenska språkhistoriska perioderna var och en för sig. Vilka europeiska språk har påverkat svenskan under dessa perioder? Det har inte varit jämnt utan under olika perioder har olika språk påverkat olika mycket.
  • Varför har just de språken påverkat svenskan under nämnda period?
  • På vilket/vilka sätt har de påverkat svenskan - ge exempel. det kan t.ex. gälla ordförråd, stavning, grammatik etc. och flera av dem. Du ska kunna säga på vilket sätt OCH ge exempel på sättet.
För att kunna svara på dessa frågor läser du igenom (skumläs vissa bitar) du i ABC-boken, s. 155-185) och söker svar på ovanstående frågor. Vi går igenom era fynd på torsdag (eller fredag om ni går till bandyfinal).


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.